Konneveden työväenyhdistys

Eeva-Liisa Korhosen blogi

Vanhuksen auttaminen on sydämenasia

Näinä kovina aikoina, kun COVID 19 pandemia runtelee yhteiskuntaa, mietityttää jäävätkö yksin kotona asuvat vanhukset liian vähälle huomiolle.

Minua huolettaa ne vanhukset, jotka asuvat syrjäkylillä yksin ja eivätkä kuulu kotihoidon piiriin. Heillä ei ole välttämättä taitoa tietokoneen eikä älykännyköiden käyttöön. Heillä saattaa olla tavallinen puhelin, johon osaavat vastata ja jolla voivat soittaa. Osalle ei tule edes paikallislehtiä, sillä niiden hinta saattaa olla päivittäisiin rahavaroihin liian kallis. Näiltä vanhuksilta jää tärkeää ja ajankohtaista tietoa saamatta, sillä lehtien sivuille ja esim. kuntien ja yhdistysten nettisivuille laitetut tiedotteet eivät heitä tavoita, he ovat ns. tietopimennossa. Erityisesti huolettaa ne vanhukset, joilla ei ole omaisia eikä ystäviä lähellä asumassa ja tukeaan antamassa.

Toinen asia, mikä mietityttää, että onko heillä ketään puhekaveria arjessaan? Yksinäisyyden tuoma masennus on ansa, josta pois pääsy voi olla todella vaikeaa. Ystävätoiminta on tärkeä osa tässä asiassa. Jos sinulla on aikaa ja halua ryhtyä ystäväksi yksinäiselle vanhukselle niin toteuta se. Kaikki me tulemme tarvitsemaan apua joskus niin omaisilta, ystäviltä kuin myös yhteiskunnalta. Huomataan siis rohkeasti antaa apua, kun mahdollisuus osuus kohdalle, tai pyytää sitä, kun tarve vaatii.

Kolmas huolenaihe on nyt alkaneet rokotukset. Vanhukset jotka jäävät tietopimentoon, miten heidät päästään rokottamaan jos he eivät tiedä tai ymmärrä että aika pitää varata? Olisko tässäkin naapurinapu tarpeen? Muistutetaan ja kerrotaan miten pitää toimia että saa rokotuksen. Lopuksi haluan vielä osoittaa suuren kiitoksen hoitajille, siistijöille, ym. vastaavissa toimissa oleville henkilöille. He ansaitsevat lisää huomiota ja arvostusta - varsinkin nyt koronan aikana. Miettikääpä, missä olisi tämä yhteiskunta ilman heitä? Heidän toimintansa tärkeyttä ei voi liiaksi korostaa, mutta lisäksi he saattavat toimensa ohessa olla myös joillekin vanhuksille niitä ainoita ihmisiä, joille voi arjessaan asioista jutella.

Pidetään toisiimme yhteyttä, muistaen kuitenkin turvarajoitukset. Turvallisimmin yhteydenpito hoituu puhelimitse, etäyhteyksin tai ulkoilun lomassa. Arvokas vanhuus on sydämenasia.

Mahdollisimman mukavaa kevään odotusta!

Julkaistu Laukaa-Konnevesi lehdessä 25.3.2021